Kulttuuritekijöitä arvostava pääkaupunki

Kulttuurin kuuluu iskeä – ei leikkurin.

Ei kauniita korulauseita, vaan konkreettisia ratkaisuja. Toimivaa ja hyvinvoivaa kaupunkia rakennetaan yhdessä.

  • Kulttuurialoja on ravisteltu tällä vuosikymmenellä ennennäkemättömällä tavalla. Sosiaali- ja terveyspalveluista leikataan rajusti ja monet, erityisesti nuoret, voivat huonosti epävakaassa maailmantilanteessa.

    Sosiaalisesti osallistava taidetoiminta on yleistynyt merkittävästi hyvinvointialoilla. Taidelähtöisillä menetelmillä on tutkitusti merkittävä rooli kommunikaation ja ilmaisun tukemisessa jo varhaislapsuudessa.

    Hyvinvointi, taide ja kulttuuri kuuluvat yhteen. Kulttuurin roolia kansakunnan resilienssin ja henkisen huoltovarmuuden kannattelijana on vahvistettava. Kulttuurihyvinvointi on käsite, joka tulee vakinaistaa niin Helsingin kaupunkistrategiassa kuin koko Suomessa. Euroopassa kulttuurihyvinvoinnin hyödyt on jo paremmin tunnistettu.

    ✔️ Kulttuurihyvinvointi on investointi yhteisön hyvinvointiin, resilienssiin ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen.

    ✔️ Taiteen, kulttuurin ja liikkeen eri muodot ja yhdistelmät tarjoavat väylän itseilmaisuun, auttavat lievittämään stressiä, tukevat sopeutumista kriisitilanteissa ja vahvistavat mielenterveyttä.

    ✔️ Kulttuurihyvinvointi edistää yhteiskunnallista vastuullisuutta ja vahvistaa Helsingin kaupungin asemaa positiivisen muutoksen edistäjänä.

    ✔️ Kulttuuriin investoiminen ei ainoastaan edistä taloudellista kestävyyttä – sillä on kauaskantoisia vaikutuksia ihmisten elämänlaatuun sekä kaupungin elinvoimaisuuteen.

  • Helsingin kaupungin koordinoimassa verkkopalvelussa kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijat sekä nuoret yrittäjät voivat vaihtaa palveluita keskenään ilman rahallisia transaktioita. Tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja tavoittaa uusia yleisöjä.

    TAVOITE

    ✔️ Hyvinvoinnin lisääminen. Monille kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijoille taloudellinen tilanne on haastava. Vaihtokauppa tarjoaa tekijöille mahdollisuuden hyödyntää monipuolisia kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita ja tuotteita.

    ✔️ Kaupungin elinvoimaisuuden vahvistaminen. Vaihtokauppa luo uusia yhteistyömalleja ja tekee Helsingistä entistä houkuttelevamman kulttuuri- ja liikuntakaupungin.

    ✔️ Ekologinen ja yhteisöllinen vaikutus. Resurssien jakaminen edistää kestävää kehitystä, vahvistaa paikallisyhteisöjä ja tukee erityisesti pienten yritysten kasvumahdollisuuksia.

  • Kaupungin, kulttuurialan toimijoiden ja rahoitusta tarjoavien tahojen välinen yhteistyö on hajanaista, ja selkeä kokonaisnäkymä puuttuu.

    TAVOITE

    Luodaan kaupungin ja kulttuurialan toimijoiden yhteistyölle digitaalinen kokonaisnäkymä, joka integroidaan Helsingin kaupungin verkkopalveluun.

    ✔️ Parannetaan yhteistyötä ja vuorovaikutusta kaupungin, kulttuurialan toimijoiden ja kaupunkilaisten välillä.

    ✔️ Selkeytetään kokonaiskuvaa ja parannetaan toimijoiden menestymismahdollisuuksia kokoamalla yhteen luovia ehdotuksia sekä vireillä olevien hankkeiden tiedot alueittain.

    ✔️ Laajennetaan tiedotusta ja vahvistetaan yhteistyötä, jotta voidaan yhdessä rakentaa elinvoimaisempaa kaupunkia.

Kulttuuri kuuluu kaikille

Kulttuurin jokaista alaa on tämän vuosikymmenen aikana ravisteltu ennennäkemättömästi. Kulttuurin arvostusta ja etenkin taloudellisia panostuksia tulee kasvattaa, ei vähentää. Vastuu on sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.


ELÄMYKSET JA YHTEISÖLLISYYS

Kulttuuri antaa ihmiselle identiteetin lisäksi sisältöä, joka on keskeisessä asemassa elämänlaadussa.

Kulttuuri edistää inhimillisyyttä, kansainvälistä ymmärrystä sekä kansallista itsetuntoa. Ihmiset tarvitsevat monipuolista kulttuuritoimintaa vapaa-ajan rikastuttamiseen.

Itsenäiseen nuorisotoimintaan sekä lasten ja nuorten harrastuksiin, niin kulttuurin kuin liikunnan alalla, on panostettava enemmän.


AVOIMUUS JA VUOROVAIKUTUS

Avoin vuorovaikutus vaikuttaa myönteisesti kaupunkikulttuuriin. Kiinnostava kulttuuri edellyttää riittäviä resursseja ja yhteiskunnallista ilmapiiriä, jossa on tilaa ihmisten luovuudelle.

Kulttuurin parissa yli 25 vuotta sekä Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa toimineena pidän erityisen tärkeänä kulttuurin kehittämistä ja uusien mahdollisuuksien kartoittamista kaupungissamme.


Oona Hagman

Helsingin kaupungin varavaltuutettu
SFP RKP Helsinki