Lasten ja nuorten hyvinvointi – kaupungin tärkein investointi
Ei kauniita korulauseita, vaan konkreettisia ratkaisuja. Toimivaa ja hyvinvoivaa kaupunkia rakennetaan yhdessä.
-
Nuoret tarvitsevat inspiroivia aikuisia, jotka välittävät, jakavat kokemuksiaan ja tarjoavat tukea vaikeina hetkinä. Oikea-aikaisen avun saaminen on haastavaa. Yksi turvallinen aikuinen voi toimia ensiapuna – hän kuuntelee, auttaa hahmottamaan tilannetta ja ohjaa eteenpäin tarvittaviin palveluihin.
TAVOITE
Helsingin kaupungin tulee kehittää olemassa olevaan asiantuntemukseen pohjautuvia mentorointipalveluja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Mentori on nuorelle yksityinen, turvallinen ja kannustava esikuva, joka tukee häntä löytämään omat vahvuutensa ja suuntansa elämässä.
-
Kouluissa ja päiväkodeissa tulee tarjota monipuolisempaa ja ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa, jossa huomioidaan ympäristö- ja terveysnäkökulmat sekä valinnanvapaus. Helsingin kaupungin kilpailutuksissa laatutekijät, lähituotanto ja palveluntarjoajien vastuullisuus on huomioitava nykyistä paremmin.
TAVOITE
✔️ Kuunnellaan lasten ja nuorten toiveita laajan kyselyn tai “kouluruokakisan” pohjalta
✔️ Kehitetään ruokalistoja erityisesti maittavan kasvisruoan osalta
✔️ Varmistetaan laadukas ja riittävä proteiininsaantiPanostetaan ruokailutilojen viihtyisyyteen, vaihtelevaan ruokalistaan sekä yhteisöllisyyden lisäämiseen kouluruokailussa. Yhteisruokailu aikuisten kanssa tukee myönteistä ruokakulttuuria ja vähentää sosiaalista painetta ruokailuun osallistumisessa.
Kannustetaan monipuoliseen ruokavalioon tarjoamalla lapsille ja nuorille hyödyllisiä ravitsemusvinkkejä myös kotiarkeen. Osallistetaan lapset ja nuoret sisällön suunnitteluun ja toteutukseen heidän omaan makuunsa ja viestintäkanaviinsa sopivalla tavalla.
-
Kaupungilla on 16 % toimitiloistaan tyhjillään. Nuorilla yrittäjillä on vaikeuksia löytää edullisia ja joustavia toimitiloja, mikä hidastaa yritystoiminnan käynnistämistä ja kasvua.
TAVOITE
Kaupunki vuokraa tyhjillään olevia tiloja lyhytaikaisesti markkinahintaa alhaisemmalla omakustannushinnalla nuorille yrittäjille, tavoitteena mahdollistaa turvallinen alusta yrittäjyydelle, yritysten kasvu ja elinvoimaisen kaupunkikulttuurin vahvistaminen.
ALOITE
Olen tehnyt aloitteen tyyhjien toimitilojen lyhytaikaisesta vuokrauksesta nuorille yrittäjille ja pienille yrityksille, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijoiden lisäksi.
Nuorten puolesta
Korkeatasoinen koulutus on avain kansalliseen ja kansainväliseen menestykseen.
Meidän on panostettava nuorten ja perheiden hyvinvointiin, korkealaatuiseen koulutukseen sekä jokaisen oikeuteen kasvaa ja elää turvallisessa ympäristössä.
-
Moni oppilas kokee turvattomuutta koulussa tai koulumatkalla. Kiusaaminen koulussa tai uhkaavat tilanteet koulun ympäristössä on raportoitava ja niihin on puututtava välittömästi. Häpeä ei saa olla esteenä kertoa kokemuksista, eikä niitä saa vähätellä.
Koulun, vanhempien, lastensuojelun ja virkavallan tulee tehdä vuorovaikutteisempaa yhteistyötä nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi sekä puuttua etenkin jengiytymiseen liittyviin vaaroihin.
-
OECD:n raportin mukaan mielenterveyden häiriöt maksavat Suomessa vuosittain 11 miljardia euroa. Euroopan komissio arvioi, että EU:ssa mielenterveyskriisi maksaa 600 miljardia euroa vuosittain, jos asialle ei tehdä mitään. Yli puolet Suomen työkyvyttömyyseläkkeistä on tällä hetkellä myönnetty mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi.
Meillä ei ole varaa olla puuttumatta olemassa oleviin ongelmiin. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus – heidän hyvinvoinnistaan me päätämme juuri nyt.
-
Koulukuraattorit ja koulupsykologit tekevät tärkeää työtä nuorten alati kasvavien mielenterveyteen ja motivaation puutteeseen liittyvien ongelmien kanssa.
On tärkeää kehittää vanhempien ja koulun sekä eri järjestöjen ja yksityisten tahojen välistä yhteistyötä.
Haasteita kokevat nuoret tulee tavoittaa varhaisessa vaiheessa. Tärkeintä on, että nuoret löytävät itselleen tukea oikea-aikaisesti. Yksi turvallinen aikuinen riittää ensiapuun.
-
Nuoret tarvitsevat turvallisen ympäristön ja mahdollisuuksia harrastuksille niin fyysisesti kuin internetissä ja sosiaalisissa medioissakin.
Meidän on lisättävä resursseja huomattavasti nykyistä enemmän myös nuorten käyttämien sosiaalisten medioiden uhkatekijöiden torjuntaan.
-
Nuoria tulee innostaa ja oppimisympäristöä laajentaa sosiaalisten taitojen osalta.
Työelämään ja yrittäjyyteen oppimista voidaan kehittää jo varhaisessa vaiheessa vahvistamalla koulujen ja yritysten välistä yhteistyötä sekä mentoroimalla nuoria yksityisten tahojen kautta myös kansainvälisesti.
