Kulttuuri-hyvinvointia tulee edistää Euroopassa
Hyvinvointi, taide ja kulttuuri kuuluvat yhteen
Sosiaalisesti osallistava taidetoiminta on merkittävästi yleistynyt hyvinvointialoilla ja kehitystä tulee edistää. Taidelähtöisillä menetelmillä on tutkitusti merkitystä kommunikaatiossa ja ilmaisussa jo varhaisessa kasvuiässä.
KULTTUURI OSANA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTOA
Kulttuuria ja taidetta huomioidaan enenevissä määrin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja koulutusta suunniteltaessa. Tällä hetkellä Luova Eurooppa -ohjelma tukee EU:ssa kulttuurin eurooppalaista yhteistyötä ja hankkeita. Painopisteisiin tulee lisätä myös kulttuurihyvinvointi toimintatapana.
NUORTEN HYVINVOINTI
Taiteen ja kulttuurin voimin voimme vaikuttaa etenkin nuorten mielenterveyteen ja yksinäisyyteen, luoden parempaa yhteisöllisyyttä.
Meillä unohtuu helposti mistä turvallisuuden tunteesta on pohjimmiltaan kyse. Mikään määrä aikuisia ei ratkaise ongelmaa, jos toimintaympäristöt eivät mahdollista aitoa kohtaamista, oikea-aikaisesti – yhden turvallisen ihmisen kanssa. Epävarmoina aikoina taiteen ja kulttuurin merkitys kasvaa. Se luo turvallisuutta, tarjoaa toivoa ja paikan missä unelmoida.
Hyvinvointi, taide ja kulttuuri kuuluvat yhteen. Kulttuurin roolia kansakunnan resilienssin ja henkisen huoltovarmuuden kannattelijana on edistettävä. Kulttuurihyvinvointi on siksi määritelmä, joka tulee vakinaistaa niin Suomessa kuin koko Euroopassa.
Tarvitsemme luovaan työhön myös tarkempaa vaikutusten mittaamista ja seurantaa, jotta investointien arvo ja hyödyt ovat paremmin todennettavissa.
Yksi asia on selvä – taide- ja kulttuuri ei ole pelkästään itseisarvo, vaan lisäarvo, meille kaikille!
Oona Hagman #89
SFP RKP Helsinki