Loppu viherpesulle: 40 % väittämistä ovat perusteettomia

 

Palkitaan aidosti vastuulliset yritykset

Viherpesu (greenwashing) tarkoittaa, että yritys tai organisaatio pyrkii vaikuttamaan vastuullisemmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Harhaanjohtava tai valheellinen markkinointi ja tuote- sekä palvelukuvaukset ympäristöystävällisyydestä ovat viherpesua. 

Vuodesta 2021 Euroopan komissio ja kansalliset kuluttajaviranomaiset ovat vuosittain vihdoin toteuttaneet viherpesun tehotarkastuksia, joilla pyritään havaitsemaan EU:n kuluttajansuojalainsäädännön loukkauksia. Tieto tuotteen ympäristövaikutuksista, kestävyydestä, korjattavuudesta, koostumuksesta, tuotannosta ja käytöstä tulee voida tarkastaa luotettavasta lähteestä. 

Tavoitteena on poistaa muun muassa:

  • yleisluontoiset ympäristöväitteet, joita ei voida todistaa

  • väitteet, että tuotteella on neutraali, pienentynyt tai positiivinen vaikutus ympäristöön, koska valmistaja kompensoi päästöjään

  • kestävyysmerkinnät, jotka eivät perustu hyväksyttyihin sertifiointijärjestelmiin tai joita viranomaiset eivät ole hyväksyneet

  • sellaisten tuotteiden mainostamisen, joiden ominaisuudet voivat lyhentää niiden elinikää

  • lupausten antamisen tuotteen kestävyydestä ilman todisteita

  • tuotteiden esittämisen korjattavina, jos ne eivät sitä ole.

Vastuulliset yritykset ovat epäedullisessa asemassa verrattuna yrityksiin, jotka käyttävät epäluotettavia ympäristö- ja kestävyysmerkintöjä, kun kuluttajat eivät erota niitä toisistaan. 

40 % YMPÄRISTÖVÄITTÄMISTÄ PERUSTEETTOMIA

Vuonna 2023 tehotarkastuksessa kävi ilmi, että 40 % ympäristöväittämistä ovat liioiteltuja, virheellisiä tai harhaanjohtavia. Viherpesu on todellinen ongelma niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Sääntelyä vahvistamalla otetaan askeleita oikeaan suuntaan, mutta valvonta ja läpinäkyvyys on riittämätöntä. Julkisten ja yksityisten tahojen tuleekin painostaa yrityksiä vastuullisempaan toimintaan varmistaakseen, että yritysten ympäristöväitteet perustuvat faktoihin. 

Mikäli menettely voidaan EU:n sääntöjen mukaan katsoa kaupallisesti sopimattomaksi, tulee tulosten olla kuluttajille nykyistä näkyvämpiä ja seurausten tuntuvampia. Viherpesuun syyllistyminen aiheuttaa tällä hetkellä ensisijaisesti tahroja maineeseen ja sitä kautta mahdollista taloudellista menetystä. Valvontaan ja tutkimuksiin tulee suunnata enemmän resursseja, asettaen yritykset myös oikeudelliseen vastuuseen.  

86 % KULUTTAJISTA HALUAA LUOTETTAVAMPAA TIETOA

Kuluttajat haluavat yhä useammin ostaa ympäristöä säästäviä tuotteita ja jokaisella tulee olla oikeus edistää vihreää siirtymää omilla valinnoillaan. Yleisesti ottaen luottamus ympäristöväitteisiin on tällä hetkellä vähäinen, 86 % kuluttajista EU:ssa haluaa luotettavampaa ja selkeämpää tietoa

MERKINTÖJEN TÄRKEYS JA HAASTEET

Ympäristö- ja kestävyysmerkintöjen sekä logojen yleistyminen on tärkeää ja samalla jatkuva ongelma kaikkialla EU:ssa. Kuluttajille on tärkeää tarjota luotettavaa tietoa helposti havaittavien merkintöjen muodossa. 

Samalla erilaisten merkintöjen viidakossa luotettavuus, ymmärrettävyys ja läpinäkyvyys on merkittävä haaste. Se tekee tuotteiden vertailemisesta entistä vaikeampaa ja vaikeuttaa kuluttajien mahdollisuuksia vaikuttaa vihreään ostopäätökseen. 

VASTUULLISET YRITYKSET 

On tärkeää, että yritykset noudattavat rehellisiä ja vastuullisia käytäntöjä ympäristöasioissa ja välttävät viherpesua. 

Vastuulliset yritykset tulee palkita EU:ssa esimerkiksi verohelpotuksin ja taloudellisin kannustimin, myöntäen ​​ympäristösertifikaatteja ja -merkkejä tai suosituksina julkisissa hankinnoista.  

Meillä on erinomaiset edellytykset kehittää vihreää vientiä teknologioiden, teollisten ratkaisujen ja korkean osaamisen viejämaana. 


Oona Hagman #89

SFP RKP Helsinki